Почетак школовања малишана са ахондроплазијом - Ахондроплазија Србија
лого

Почетак школовања малишана са ахондроплазијом

Почетак школовања је изузетно узбудљива етапа у животу сваког детета, а посебно за малишане са ахондроплазијом. Ахондроплазија је генетски поремећај који узрокује изузетно низак раст, а може имати и друге последице, као што су проблеми са стопалима, кичмом, дисањем, зглобовима…

Родитељи малишана са ахондроплазијом често су забринути како ће њихово дете да се носи са изазовима школовања. Међутим, са правилним планом и подршком, школарци са ахондроплазијом могу да постигну све што и друга деца.

Степер за ученицу са ахондроплазијом за несметан приступ школској табли.
Фото: Весна Плавшић, приватна архива

Шта родитељи могу да ураде?

Први корак је да се упознате са школом у којој ће ваше дете похађати. Разговарајте са директором и наставницима о потребама вашег детета. Објасните шта је то ахондроплазија и како она може да утиче на учење и физичку активност вашег детета. Такође, затражите од школе да се због евидентне физичке различитости вашег детета спречи било каква врста појаве вербалног или физичког насиља.

Усаглашењем са школом, можете да направите индивидуални план учења који ће прилагодити потребама вашег детета. Овај план може да укључи следеће:

 • Адаптација учионичког простора, као што су прилагођене столице и столови, снижене школске вешалице итд.
 • Адаптација школског прибора за писање и цртање,
 • Направљен план за физичко васпитање који ће бити безбедан и прилагођен потребама вашег детета.

Адаптација учионичког простора

Адаптација учионичког простора може да помогне ђацима са ахондроплазијом да буду самосталнија и да лакше прате наставу. Ово укључује следеће:

 • Прилагођене столице и столови који омогућавају детету да седи у удобном положају,
 • Снижене вешалице на које дете може да одложи своју гардеробу,
 • Обезбеђен степер за самостални рад на школској табли као и обезбеђивање школског ормарића како дете не би било оптерећено ношењем школске торбе.
Адаптирана школска столица за ученицу са ахондроплазијом. Фото: Весна Плавшић – приватна архива.

Адаптација школског тоалета

Адаптација школског тоалета за ђаке са ахондроплазијом је важан корак у остваривању инклузивног школства. Ово ће помоћи овим ученицима да се осећају сигурније и комфорније у школи, што ће им омогућити да се фокусирају на своје учење и развој.

Она подразумева низ промена које ће учинити тоалет приступачнијим и безбеднијим за ову групу ученика. Неке од ових промена могу укључивати:

 • Снижење висина тоалета и умиваоника
 • Постављање рукохвата на зидове и тоалет
 • Уградња тоалета са подизачем
 • Постављање вешалице за одећу на ниском нивоу

Ове промене ће помоћи ђацима са ахондроплазијом да се сами служе тоалетним намештајем и да се осећају сигурније и комфорније у школском тоалету.

Ево неких конкретних примера адаптација које се могу извршити:

 • Висина тоалета може бити смањена за 20-30 центиметара. Ово се може постићи постављањем ногу тоалета на подизаче или уградњом тоалета са подизачем.
 • Висина умиваоника може бити смањена за 10-15 центиметара. Ово се може постићи постављањем умиваоника на подизаче или уградњом умиваоника са подизачем.
 • Рукохвати се могу инсталирати на зидове и тоалет како би ђацима помогли да се придрже током коришћења тоалета.
 • Тоалет са подизачем је посебан тоалет који се може подићи на жељену висину. Ово је одлична опција за ђаке са ахондроплазијом којима је потребно више простора за кретање.
 • Огледало на ниском нивоу омогућава ђацима да се види док се облаче или се умију.
 • Вешалица за одећу на ниском нивоу омогућава ђацима да одложе своју одећу на погодној висини.

Адаптација школског тоалета за ђаке са ахондроплазијом је важан корак у остваривању инклузивног школства. Ово ће помоћи овим ученицима да се осећају сигурније и комфорније у школи, што ће им омогућити да се фокусирају на учење и лични развој.

Адаптер за тоалетну шољу са мини степером. Фото: Fundación ALPE

Адаптација школског алата за писање и цртање

Због специфичног облика шака, деца са ахондроплазијом могу да имају потешкоћа са писањем и цртањем. Прилагодљиви школски прибор, као што су оловке са дебелим дршкама и посебан папир, може да помогне детету да лакше обавља ове задатке.

План за физичко васпитање

Физичко васпитање је важан део школовања. Међутим, деца са ахондроплазијом могу да имају потешкоћа са неким физичким активностима, као што су скокови, ударци главом итд.

У сарадњи са наставником физичког васпитања, можете да направите план који ће бити безбедан и прилагођен потребама вашег детета. Неке од активности које се не препоручују су:

 • Ударци главом
 • Скокови
 • Колути

Консултације са лекаром

Пре него што кренете у креирање плана за физичко васпитање, консултујте се са лекаром вашег детета. Лекар ће вам моћи да да препоручује које физичке активности су безбедне за ваше дете.

Од изузетног значаја за ђаке са ахондроплазијом је и другим облицима облицима инвалидитета

Коначно

Почетак школовања може да буде узбудљива и застрашујућа етапа за децу и родитеље. Међутим, са правилним планом и подршком, деца са ахондроплазијом могу да постигну све што и друга деца.

Препоручујемо да се придружите нашој заједници Ахондроплазија Србија и да нам се обратите за подршку.

Пројекат “Ахондроплазија ИНФО” подржан је на основу конкурса за суфининасирање пројеката медијских садржаја из области јавног информисања на територији Града Сомбора у 2023. години. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење редакције медија AHONDROPLAZIJASRBIJA.ORG.RS и не представља нужно и мишљење Града Сомбора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Пријави се за наше најновије вести

Назив медија: AHONDROPLAZIJASRBIJA.ORG.RS
Регистарски број: IN001293.
Податак о издавачу медија односно о пружаоцу медијске услуге:
Пословно име: Ахондроплазија Србија
Матични број: 08820287
Седиште: Пере Сегединца 1/а, Сомбор Сомбор, Србија
Податак о језику на коме се медиј издаје, односно на коме се пружа медијска услуга: Српски
Форма медија: Самостална електронска издања интернет портали
Интернет адреса:  www.ahondroplazijasrbija.org.rs
Податак о одговорном уреднику медија:
Име и презиме: Милан Граховац

Подели ову страницу на својим мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Skip to content