Нови Дизнијев филм “Снежана и седам магичних створења” - Ахондроплазија Србија
лого

Нови Дизнијев филм “Снежана и седам магичних створења”

Сигурно сте чули за нови Дизнијев филм “Снежана и седам магичних створења”, који је најављен да ће појавити у биоскопима следеће године. Он је већ заинтересовао широку јавност, али неизоставан елемент, који свима привлачи пажњу, јесте изостанак митских бића патуљака у новом Дизнијевом филму.


Због чега је то тако и да ли се овим чином претерало када је у питању политичка коректност ? О томе су говорили Милан Антонијевић, експерт за људска права, Милан Николић, новинар и активиста и Горан Маринковић, историчар и активиста нашег удружења Ахондроплазија Србија – Little People of Serbia у емисији 150 минута на ТВ Прва.

Политичка коректност или не?

На питање да ли је Дизни можда претерао са одлуком да измени назив бајке на који смо сви навикли у својој најновијој адаптацији, Горан Маринковић одговара да то јесте претерана реакција.

Чланови нашег удружења слажу се да то није било потребно, јер једно су митолошка бића-патуљци, а друго особе изузетно ниског раста. Овим чином нама нису помогли већ су само направили непотребну збрку. Особе изузетно ниског раста суочавају се са реалном дискриминацијом свакодневно. Баш смо у филмовима често приказани као да смо и физички и ментално нижег ранга-сматра Марковић.

Новинар и активиста Милан Николић каже да је Дизни једна од водећих компанија која се води принципима “woke” културе где се ради на томе да се пониште стереотипи везани за род, расу,етничку припадност и слично.

-Они сматрају да треба водити рачуна о вредностима нових генерација које су реципијенти уметничних дела. Ја сматрам да брига о вредностима које су настале у прошлим временима није прави начин да се боримо против дискриминације. Тако нећемо доћи до истинитог увида о времену у коме је дело настало. Боље је пренети причу онаквом каква је у оригиналу, а након тога дискутовати о томе шта је погрешно-закључује Николић.

Експерт из области људских права, Горан Марковић, сматра да су овакве интервенције добре јер су често покретачи дијалога о дискриминацији.

-Ми овако долазимо до могућности да разговарамо да ли има дискриминације према особама са инвалидитетом, или особама нижег раста. Ми полако усвајамо тај речник. Неке речи излазе из тога што је допуштено и мислим да је то добро. На тај начин поштујете одређене мањине и осетљиве категорије друштва.

Овај разговор је покренуо интересантну дискусију о могућим исходима и утицају таквих одлука на друштво. Шта ви мислите о овој теми? Да ли је изостанак патуљака у филму “Снежана и седам магичних створења” корак у правом смеру или показатељ престроге политичке коректности?
Слободно поделите ваше мишљење у коментарима испод! Ваш глас је битан! 

Читаву емисију можете погледати на линку испод.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Пријави се за наше најновије вести

Назив медија: AHONDROPLAZIJASRBIJA.ORG.RS
Регистарски број: IN001293.
Податак о издавачу медија односно о пружаоцу медијске услуге:
Пословно име: Ахондроплазија Србија
Матични број: 08820287
Седиште: Пере Сегединца 1/а, Сомбор Сомбор, Србија
Податак о језику на коме се медиј издаје, односно на коме се пружа медијска услуга: Српски
Форма медија: Самостална електронска издања интернет портали
Интернет адреса:  www.ahondroplazijasrbija.org.rs
Податак о одговорном уреднику медија:
Име и презиме: Милан Граховац

Подели ову страницу на својим мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Skip to content