Водич за прилагођавање дома деци и одраслима са ахондроплазијом - Ахондроплазија Србија
лого

Водич за прилагођавање дома деци и одраслима са ахондроплазијом

Степер који може помоћи особама ниског раста

Људи изразито ниског раста навикли су на баријере. Породица и дом у којем одрастају могу постати места прихватања и могу се скројити по њиховој мери. У овом тексту вам пружамо смернице и дајемо идеје које се могу уклопити у различите финансијске могућности сваке породице.

Како да без много новца помогнете члановима породице?

Дом нас асоцира на удобност, слободу, топлину, ту се осећамо безбедно. Особама које болују од ахондроплазије је потребно више да би могли да буду независни и безбедни у простору у којем бораве сваки дан. Да би могли да кувају и да користе тоалет, на пример, потребне су веће или мање модификације. У наставку прочитајте на који начин можете олакшати живот деци и одраслима са ахондроплазијом.

Степери 

Мале столице или степери су неопходна особама ниског раста. Било да су од пуног дрвета или од лагане пластике, сваком дому је потребна столица.

За разне једностепене и двостепене столице у различитим висинама степеница и материјалима, погледајте шта нуди Икеа.

Склопиве столице су веома згодне за ношење у аутомобилу или за просторе који не могу стално имати пуну столицу.

Степенице које се користе у купатилу неопходне су да би се ушло у каду, или да би се дохватио лавабо. Важно је да буду стабилне и да имају заштиту против клизања. Оне помажу да деца и одрасли буду безбедни и независни приликом интимне хигијене.

Продужни прекидачи за светло 

Tипичан прекидач за светло може бити постављен превисоко за људе израрзито ниског раста. Ако имате традиционални прекидач, можете га модификовати тако што ћете избушити веома мали шраф у пластични прекидач и причврстити дрвени или прозирни пластични типл са куком. Неки типови се причвршћују без алата. Ако имате преклопни прекидач, дрвени типл са гуменим врхом постављен близу прекидача је најлакши начин да повећате доступност.

Спустите шипке ормара или инсталирајте продужне шипке за ормаре 

Пречке за вешање ормара се лако спуштају. Једноставно купите типле исечене на одговарајућу дужину ормара и купите пластичне носаче за ормаре. Друге опције су продужне шипке за ормаре које се ослањају на постојећу високу пречку ормара. 

Ручице за врата у стилу полуге 

Kвака на вратима у стилу полуге на унутрашњим и спољашњим вратима је много лакша за руковање од округле кваке. Да бисте ручке учинили још приступачнијим, завежите дужу траку од тканине да би деца могла да је повуку на доле и тако отворе врата.

 Блокови за трицикле 

Да бисте прилагодили педале трицикла деци са ахондроплазијом, јеедноставно залепите дрвене блокове на педале јаком лепљивом траком, или се одлучите за бренд који има педале за скраћену дужину ногу. Бренд Кетлер из Немачке има неколико добрих опција.

 Столови за игру деце 

Потражите дрвени сто за игру уместо пластичног. Ноге стола и столица се лако могу скратити а да и даље остају стабилне.

Спустите куке и шипке за пешкире у купатилу.

Куке за пешкире, или за одећу, се лако подешавају. Увек их качите на ону висину на коју деца и одрасли са ахондроплазијом лако могу да досегну без ваше помоћи.

Прилагодите кухињу

Померите тањире, прибор и неколико чаша у доњу фиоку или ормарић у кухињи како би биле лако доступне.

Поставите огледало на нижој висини.

Као и други елементи који се лако каче, и огледало може бити постављено на висину прилагођену вашим ниским члановима породице.

Прилагодите тоалет

Особе са ахондроплазијом не могу да користе стандардне вц шоље без компликација и проблема. Адаптери за даску на вц шољи, као и пластичне степенице са ручкама са стране решавају овај проблем, пружајући  безбедну и достојанствену употребу тоалета.

Дугорочно прилагођавање дома које захтева више улагања 

Спуштени прекидачи за светло 

Унајмите електричара да физички спусти прекидаче за светла на висину нижу од стандардне.

Прање веша

Када дође време за замену, купите машину за веш са предњим пуњењем. Потражите уређаје са дугмадима на предњој плочи.

Остали уређаји

Када дође време за замену, потражите комбинацију фрижидера и замрзивача који су посложену упоредо уместо на спрат. 

 Подесиви тушеви

Главе туша се лако мењају додавањем подесивог клизача тако да се може померати више и ниже на зиду туша, или поседовањем уклоњиве главе туша са спиралом која се може поставити на различитим висинама на зиду туша.

 Намештај ниског профила 

Хоризонтална комода са 2-4 фиоке је много боља од вертикалне комода са 6 фиока. Ако користите комоду за вертикално слагање, обавезно је причврстите за зид тако да се не преврне ако се неко попне на њу. 

Прилагођавање намештаја

Уклањање стопала са стандардног намештаја као што су каучво и фотеље са наслоном учиниће их приступачнијим. Такође, када год можете, бирајте низак намештај-осим што је погоднији за особе ниског раста, такође ће ваш ентеријер учинити модернијим и лепшим.

 Прилагођавање у кухињи

Спустите микроталасну пећницу или као трајније решење, уградите микроталасну пећницу испод пулта. 

Улазна врата

Уградите спуштену шпијунку на улазна врата, ако у близини врата нема прозора.

Приступачне славине

Инсталирајте славине за воду које се аутоматски укључују када махнете рукама испод њих

Трајне адаптације дома

Ова решења су планска и захтевају већа новчана улагања, али су најбоље решење јер се све ради по мери. Особе ниског раста ће се осећати сигурно и без проблема ће обављати све кућне послове. 

У кухињи, инсталирајте степеницу за увлачење унутар плоче за увлачење на просечну висину судопера за кухињу.

Спустите судоперу и радне плоче, умиваоник и радне површине . Модификујте ормаре скраћивањем од врhа или дна самог ормарића, у зависности од положаја фиоке и врата.

За вашег малишана који има ахондроплазију, направите простор у кухињи са спуштеном судопером и делом за припрему хране 

Направите простор за кување користећи плочу за кување уграђену у спуштени пулт и монтирајте зидну рерну ниже од уобичајене. 

Степенице су потенцијално опасне за особе ниског раста. Изградите ниске степенице, са нижим успоном и са спуштеним рукохватом. Добро је додати други, нижи рукохват испод оног који је стандардне висине. Уколико имате ту могућност, најбоље је  заменити све степенице рампама.

Тоалет може у потпуности бити прилагођен уколико се уграде нижа и мања вц шоља и лавабо. Туш кабина са спуштеним тушем је свакако боља и лакше доступна опција од каде.

Особе изразито ниског раста имају другачије потребе од људи типичне висине.

Удружење Ахондроплазија Србија ће набавити адаптере, хватаче, степере и остала помагала за лакши и достојанственији живот сваког свог члана. Уколико желите да донирате жељени износ удружењу Ахондроплазија Србија, можете то учинити овде.

Коришћен извор: LPA Online

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Пријави се за наше најновије вести

Назив медија: AHONDROPLAZIJASRBIJA.ORG.RS
Регистарски број: IN001293.
Податак о издавачу медија односно о пружаоцу медијске услуге:
Пословно име: Ахондроплазија Србија
Матични број: 08820287
Седиште: Пере Сегединца 1/а, Сомбор Сомбор, Србија
Податак о језику на коме се медиј издаје, односно на коме се пружа медијска услуга: Српски
Форма медија: Самостална електронска издања интернет портали
Интернет адреса:  www.ahondroplazijasrbija.org.rs
Податак о одговорном уреднику медија:
Име и презиме: Милан Граховац

Подели ову страницу на својим мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Skip to content